1 av 2
Roma klosterruin i vinterskrud. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/P4 Gotland Sveriges Radio
2 av 2
Eva Carlberg. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/P4 Gotland Sveriges Radio

Romateatern gör "Komedi av misstag"

En frodig förväxlingskomedi
2:47 min

Det blir återigen Shakespeare i klosterruinen i Roma i sommar. Förra året tog teatern paus, på grund av konflikten med två tidigare styrelseledamöter. Nu satsar Romateatern för fullt.

Efter att sommaren 2013 ha haft gästande teatersällskap i den medeltida klosterruinen så är det återigen dags för en större satsning på en Shakespearepjäs, berättar Eva Carlberg i teatersällskapet.

"Komedi av misstag" heter pjäsen som är en av Shakespeares första, och är en farsartad förväxlingskomedi som ska spelas under hela sommaren. Och i år kommer också Unga Romas skådespelare att vara med i ensemblen. På så sätt hoppas Romateatern kunna locka ny publik eftersom det blir en föreställning som passar för hela familjen.

Och ett koncept som ska återupptas från förr är också att ta in olika regissörer för varje år. Den här sommaren blir det skådespelaren Stefan Marling, som medverkat i flera tidigare Shakespeareuppsättningar, både i klosteruinen och i Shakespeares hemland England.

Den nysatsning som gjordes förra sommaren med teater i Sankta Gertruds ruin i Visby kommer också att fortsätta med intim afternoontea-teater. Även teaterlägret för ungdomar kommer att hållas i sommar.

2014 är också lite speciellt eftersom det är fyra olika jubileum som ska firas, dels Romateatern som fyller 25 år, Unga Roma som fyller tio år, Shakespeare som fylller 450 år och själva klosterruinen som fyller 850 år. För att fira Shakespeares födelsedag kommer också alla som vill spela teater att bjudas in till en festival i slutet av juli. Till nymodigheterna kommer också en ny läktare som ska göra att publiken kommer närmare skådespelarna.

– Det har varit slitsamt att ha haft ett pausår, både ekonomiskt och att det har funnits en konflikt som nu förhoppningsvis är på väg att lösas. Men det finns också roliga saker med en nystart, en fågel Fenix som stiger upp ur askan och har lite nya möjligheter, säger Eva Carlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".