Gunnar Bendelin. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Utvecklingsbolaget Nygarn bildar nytt bolag för att köpa Östersol

2:40 min

Nygarn utveckling AB i Östergarn har nu beslutat att starta ett nytt fastighetsbolag. Det sker med sikte på ett köp av det gamla äldreboendet i Katthammarsvik - alltså Östersol, till salu för 3,2 miljoner.

Nygarn har redan lagt ett bud på Östersol, det första och lägsta hos mäklaren, på 100 000 kronor.

Att det nu mitt under pågående budgivning snabbt skall bildas ett nytt fastighetsbolag förklarar Gunnar Bendelin så här:

- Från början sade aktieägarna att vi kan lägga ett lågt bud, men om vi skall ge oss in i en adekvat budgivning då behöver det vara ett nytt aktieägarmöte. Det hade vi för en vecka sedan, säger Gunnar Bendelin.

Vid det mötet med aktieägare i Nygarn beslutades att styrelsen skall söka fatt på personer som är beredda att gå in som "resurspersoner" och medverka både personellt och ekonomiskt vid bildandet av ett nytt fastighetsbolag. För de nuvarande ideella krafterna i Nygarn behöver förstärskas, resonerar Bendelin. Nu letar de personer med "plånböcker som behövs för att lägga fler bud".

Han hoppas på ett aktiekapital på en miljon i det nya fastighetsbolaget.

Det "nya Östersol" - ett nytt särskilt boende i Katthammarsvik -  håller just nu på att ta form bakom det gamla nedlagda äldreboendet. Det är en byggarbetsplats där bakom nu och det nya vita huset tornar upp sig nu, där bakom det "gamla Östersol", tegelbyggnaden från 1967. Det ligger lite snötäckt som i vinterdvala och väntar på att en ny ägare skall ta itu med de 43 boenderummen, matsal och terapirum.

Och det är "mycket att göra i kåken", säger Gunnar Bendelin, men för utvecklingsbolaget Nygarn hägrar fortfarande ett köp - även om de just nu inte har det högst lagda budet i den budgivning som pågår hos mäklaren.

Men utvecklingsbolagets ordförande Gunnar Bendelin hoppas att de kan fortsätta hänga med i budgivningen:

Region Gotland, som äger fastigheten, beslutade ju först att ge bort Östersol  till Nygarn, men gåvan stoppades av Förvaltningsrätten. Den stred mot kommunallagen. En kommun får inte ge bort en fastighet värd flera miljoner. Det anses som otillbörligt gynnande. Så därför är Östersol nu till salu för 3,2 miljoner. Men det högsta budet av tre lagda är på 500 000 kronor.

Utvecklingsbolaget Nygarn är i dag ägare och hyresvärd för fastigheten Skolhuset i Östergarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista