Plats för kryssningskaj. Flygfoto: Gunnar Britse

Beslut om kryssningskaj i Visby närmar sig

En kryssningskaj i Visby för 250 miljoner kronor kan bli verklighet. På fredag ska regionsstyrelsens på Gotland säga ja till ett samarbete med Copenhagen Malmö Port (CMP).

Tanken är att det svensk-danska konsortiet ska vara med och finansiera bygget, men HUR vill regionens näringslivschef Stefan Persson inte ännu berätta.

De alternativ som finns är att CMP är med och finansierar kajen, blir delägare eller hyr in sig.

– På ett eller annat sätt ska de vara med och finansiera kajen, säger Stefan Persson.

Det finns nu en avsiktsförklaring mellan regionen och CMP. Det är den som politikerna ska säga ja till. Där framgår att båda parter ska gemensamt bidra till att stärka marknadspositionerna inom kryssningsverksamheten.

I avsiktsförklaringen sägs också att de gemensamt och i samverkan med Gotlands Näringsliv ska skapa servicestrukturer som gör att intresset ökar för Gotland som ett naturligt val när det gäller kryssningsanlöpen.

Det inte tanken att Region Gotland ska förlora något, utan det är ett win win avtal, säger Stefan Persson. Investeringarna får inte gå ut över pengar till välfärden på Gotland, som skola, vård och omsorg.

Ett samarbetsavtal ska tas fram under året, och den som ska räkna på kajen för regionens sida är förre Länsförsäkringsbasen Peter Lindvall. Det är hans kunskaper inom ekonomi vi tar tillvara, det är absolut ingen kompensation för att inte fick jobbet som Regiondirektör, säger Stefan Persson.

Region Gotlands konsult blir förre vd:n för Länsförsäkringar, gotlänningen Peter Lindvall, som var en av de sökande till jobbet som regiondirektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista