1 av 2
Giraffkranen har lyfts ner. Foto Lasse Ahnell SR P4 Gotland
2 av 2
Kranen "Giraffen" i Visby hamn. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio

"Giraffens" kransiluett borta från Visby hamn

Idag blev Visby hamn en siluett fattigare, när den stora portalkranen togs bort. Osäkerheten om den sätts upp igen är stor trots att den betraktas som bevarandevärd i en unik hamnmiljö.

Många bilar har rullat förbi Visby hamn, när nyfikna ville se när den stora portalkranen Giraffen på Holmen lyftes av sitt fundament för att tas ner i mindre delar för att ge plats åt Gotlandsbåtens ankomst i sommar.

Båda hamnens kranar, Giraffen och Elefanten ingår i en bevarandevärd historisk hamnmiljö nära stadsbebyggelse, som är unik i Sverige. Men nu kräver ändå hamnens verksamhet mera plats.

När kranen lyftes ner var både kranförare Börje Lindkvist och smeden Rolf Wickman på plats. Börje var den siste att köra kranen i mitten av nittiotalet och är fortfarande kranförare i Visby hamn, numera för Sveriges sista pelarkran Elefanten som fortfarande är i drift.
Smeden Rolf Wickman var med och nitade ihop den danska portalkranen när den kom som ett stort mekano i början av femtiotalet.

Kranen som drivs elektriskt kunde lyfta 5 ton och flyttas nu till förrådsområde nära smådjurskyrkogården på Skogsholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista