Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Nya bidragsregler för kultur och fritid utarmar glesbygden anser bygdegårdsdistriktet

2:14 min

Den översyn som pågår av bidragen till det gotländska föreningslivet väcker engagemang i föreningarna på ön. Närmare 40 föreningar har tagit tillfället att yttra sig om de framtida bidragsbestämmelserna.

Gotlands bygdegårdsdistrikt talar allvarsord i sin skrivelse. Av 65-talet bygdegårdar på Gotland är merparten mycket viktiga samlingspunkter i glesbygd. Många i socknar med få fasta boende, och få uthyrningar. 

Förslaget att lägst godkända nivå ska vara 50 uthyrningstillfällen per år, innebär att kanske hälften av bygdegårdarna kommer att bli utan bidrag, tror bygdegårdsdistriktets ordförande Åke Ekström. Han anser att det nya bidragsförslaget är ett "förtäckt sätt av regionen att på sikt decimera antalet föreningar och därmed utarma glesbygden på demokratiska samlingspunkter".

Bygdegårdsdistriktets ordförande Åke Ekström jämför det totala årliga driftbidraget till bygdegårdarna på Gotland, 600 000, med Kongresshallen, "Visbys bygdegård", som han kallar den, och som han uppger får 9 000 000. "Det sammanlagda besöksantalet hos alla bygdegårdar per år är väl jämförbart med kongresshallens", skriver han.

Kultur- och fritidsförvaltningen får en hel del kritik för förslaget.

En "jakt på 5-6-åringar" i stället för att locka kvar de unga vuxna, 21-25 år. Och "ökad administration", det är ett par av de negativa tongångarna bland remiss-svaren:

Gotlands Orienteringsförbund är en av de föreningar som ifrågasätter den nya åldersindelningen för bidrag. Den där jakten på 5-6 åringar i verksamheten. Eric Johansson, ordförande i öns orienteringsförbund ifrågasätter åldersspannet 5-20 år. Det stämmer inte med Riksidrottsförbundets 7-25 år

Gotlands innebandyförbund är på samma linje; När det gäller verksamhet för barn och unga så anser de att barn 5-6 år inte skall in i ordinarie träningsgrupper. De bör leka och testa många olika aktiviteter och idrotter och inte bli låsta av fasta avgifter. Innebandyspelarna utnyttjar till allra största delen de kommunala anläggningarna, medan Visby IBK äger sin anläggning och är beroende av driftsbidrag för att kunna driva sin hall, påpekar Mats Persson, ordförande för Gotlands innebandyförbund.

Tas detta bort kan Visby IBK bli tvingade att stänga anläggningen och flytta sin verksamhet till de kommunala hallarna. Orimligt tycker innebandyförbundet, med tanke på hur svårt det är redan idag med tider där för träning och matcher. 

Det är alltså 39 föreningar som lämnat skriftliga yttranden - tyckt till kring framtidens föreningsstöd. Bland återkommande negativa synpunkter på ny bidragsmodell finns "ökad administration", att många lokaler befaras vara illa ute om driftsstödet sänks och en osäkerhet om vilket stöd man kan få.

Tanken är att Kultur- och fritidsnämnden i april skall kunna fatta ett beslut om nya bidragsbestämmelser och då ha vägt in de synpunkter som nu framförts.

Kultur- och fritidsförvaltningen har velat se över bidragen till det gotländska föreningslivet, för att pengarna skall användas på bästa sätt.

I det gotländska föreningsregistret på Kultur- och fritidsförvaltningen finns över 900 föreningar  - alla inte så levande och aktiva, men sådär 350 får stöd i någon form från regionen. Det gäller t ex stöd till idrottsklubbar, hembygdsföreningar, små kulturföreningar, anläggningar och idrottsplatser, ungdomar och pensionärer, handikappade och arrangemang, projekt och sammankomster.

När regionen började tala om att förändra framtidens stöd, för ett par år sedan, nämndes att det var väldigt många som ville dela på förhållandevis lite pengar. Ansökningarna översteg flera gånger om det som fanns i potten.

Sedan dess har en översyn över befintliga stöd gjorts av en extern konsultfirma. Förvaltningen kallar det "totalt föreningsbokslut". Alla föreningar som får stöd av kultur- och fritid har ingått i analysen.

Axplock på synpunkter ur remiss-svaren:

"Jakt på 5-6-åringar" i stället för att locka kvar 21-25-åringar.
Ökad administration
Nedlåtande och raljerande ton
Krtiik mot att inga synpunkter från dialogmötena finns med
Kritik mot att det inte görs skillnad på föreningar /distriktsförbund
Driftstöd sänks - fara för många lokaler
Otydligt, svårt att överblicka
Osäkerhet om vilket stöd man kan få

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista