Väktare har satts in vid en skola på Gotland efter att personalen känt sig hotad av en förälder. Foto: P4 Gotland Sveriges Radio

Skola bevakas av vaktbolag efter konflikt med förälder

1:57 min

Arbetslaget på en skola på Gotland har slagit larm om att de känner sig otrygga på grund av en förälder som har uppträtt hotfullt. Det har lett till att skolan nu bevakas av ett vaktbolag.

Personalen på skolan vill själva inte uttala sig om vad som egentligen har hänt, men de har skrivit ett brev för att uppmärksamma skolledningen och förvaltningen på att situationen är ohanterbar och att arbetsmiljön är obehaglig och ohälsosam. En händelse på skolan tidigare i år har också polisanmälts.

Personalen beskriver nu situationen som så allvarlig att det är svårt att arbeta. Konflikten med föräldern har lett till psykisk press och sjukskrivningar och skolans verksamhet har blivit lidande eftersom det har hållits mängder med möten för att försöka lösa det hela. För att orka har personalen fått hjälp med krishandledning. För att känna sig trygga på skolan har personalen även känt sig tvungna att låsa huvuddörren. Och sedan förra veckan har alltså även ett vaktbolag kallats in, för att en vakt ska finnas på skolan. Men Per-Olof Sahlberg, tillförordnad skoldirektör, vill ändå lugna oroliga föräldrar.

- Man ska inte känna någon oro för barnet, skolan eller lärarna, det finns inget hot på det sättet. Det här är mer en risk för att det skulle kunna hända ett uppträdande som inte är bra att barn kommer i kontakt med. Och skolan har rätt att säga att den här personen har inte tillträde till skolan. Det bestämmer skolan, vilka som har rätt att vara där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista