En av de som intervjuades när Gotland Runt var i Lau häromveckan var Jane Ljunggren, som blivit rikskänd för demensvården vid Hattstugan. Foto: Tomas Ardin / Sveriges Radio P4 Gotland

Jane Lindell Ljunggren årets gotlänning

20 min

Jane Lindell Ljunggren som driver äldreboendet Hattstugan i När har röstats fram till Årets Gotlänning 2013 av Gotlands Tidningars läsare. Hon fick 41 procent av de 3 052 rösterna.

Gotlands Tidningars nyhetschef och stf. ansvarige utgivare Mikael Carlson säger att ”det är med stolthet som vi delar ut det här priset till Jane Lindell Ljunggren. Vi är också glada att så många har röstat, och att priset Årets Gotlänning väcker engagemang på ön. Jane Lindell Ljunggren är själv en person med stort engagemang och jag gratulerar henne till den hedervärda utnämningen”.

Juryns motivering: ”Hon tar fighten för de gamla och blev rikskänd genom tv-programmet ”Sveriges bästa äldreboende”. Jane Lindell Ljunggren brinner av en nyfikenhet. Hon driver demensboendet Hattstugan i När tillsammans med sin syster. Hon ger äldre som drabbats av demens och stroke ett bra liv genom att lära känna dem från grunden. Med hjälp av dofter, musik och gamla saker får personal ledtrådar vem den demenssjuke är. På Hattstugan jobbas det också intensivt med levnadsberättelser som fylls på men som bygger på sådant som hänt tidigare i livet.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista