Mats Hanell. Arkivfoto: Ulrika Uusitalo Fernholm / SR Gotland

Skolchef: Blåögd säkerhet i Gotlands skolor

3:26 min

Säkerheten i skolorna har hittills handlat om byggnaders säkerhet. När det gäller personsäkerhet är vi blåögda, säger Gotlands för- och grundskolechef Mats Hanell efter att ett vaktbolag satts in vid en skola.

- Bränder och skydd av byggnader har tills helt nyligen varit de risker som skolorna har jobbat med. Men i ett internationell perspektiv är skolorna på Gotland blåögda i säkerhetsfrågor, säger Mats Hanell. När vi jobbar med brandsäkerhetsövningar så jobbar t.ex kanadensiska skolor med överfallsskydd.

Mats Hanell konstaterar att allmänna högtalarsystem finns idag bara kvar på gamla skolor, där exempelvis rektor kunde nå hela skolan för information.

Dörrar till skolsalar saknar i nyare skolor lås, vilket är för att elever inte skall kunna låsa in sig vid exempelvis brand. Mats Hanell konstaterar att utvärderingar av amerikanska skolattacker visat att klasser kunnat skydda sig med låsta klassrumsdörrar.

Någon större säkerhetsdiskussion om personsäkerhet har ännu inte startat i den gotländska skolorganisationen, konstaterar Mats Hanell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista