GA och GT på Visborgsområdet. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland

Gotländska tidningar kan börja redigeras i Norrköping

 Norrköpings Tidningar-koncernen som äger Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda planerar att på sikt samla alla sina tidningars kvällsredigering i ett så kallat "redigeringsnav" på Norrköpings Tidningar.

Meningen är att de till att börja med ska redigera Norrköpings Tidningar, Folkbladet, Västerviks Tidning och Motala Tidning, säger Calle Slättengren, ordförande i journalistklubben på NT, till fackförbundstidningen Journalisten.

I ett andra steg är det tänkt att "navet" även ska redigera Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar och i slutändan även övriga tidningar inom koncernen (Östgöta Correspondenten, Upsala Nya Tidning, Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren).

Viss redigering kommer även i framtiden att göras på varje enskild tidning, skriver Journalisten.

- Vi tycker att det innebär en utarmning när stora delar av en viktig yrkesgrupp tas bort, säger Calle Slättengren. Det kan bli problem med redigeringen på de olika tidningarna när det blir skarpt läge och man behöver improvisera. Det går inte att jämföra med om varje tidning har egna redigerare. Det betyder också en utarmning av journalistiken när enskilda tidningar tappar sin profil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista