Linus Gränsmark. Foto: Jonas Neuman / Sveriges Radio P4 Gotland

Fråga om jäv i beslut om Nordkalk prövas av domstol

1:43 min

Ett beslut som Gotlands miljö- och hälsoskyddsnämnd gjorde i december 2013 om Nordkalk är överklagat till Förvaltningsrätten. Anmälaren hävdar att ledamoten Linus Gränsmark (S) var jävig.

Den 10 december fattade Gotlands miljö- och hälsoskyddsnämnd ett beslut som fick kritik efteråt. Det handlade om yttrandet som nämnden skickade till Mark- och miljödomstolen om Nordkalks planerade täkt i Bunge, som ska prövas i domstolen i mars.

Socialdemokraten Linus Gränsmark drev tillsammans med Moderaterna igenom ett yttrande som var lindrigare mot Nordkalk än Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Flera synpunkter togs bort, till exempel om att Nordkalk bör prövas tillsammans med Svenska Mineral i miljödomstolen och att Nordkalk inte ska få börja med avverkningen och arbetet med täkten förrän högsta instans har kommit med sitt beslut.

Linus Gränsmark förklarar varför.

- Yttrandet som var till förslag var väldigt, väldigt detaljerat - och det kan ju vara bra - men det blev lite för detaljerat, man gick in i detaljstyrning nästan och det är inte riktigt vår uppgift i nämnden, utan vi ska se till att vatten och miljö inte tar skada och det sa vi också i vårt yttrande. Så vi skrev ett eget yttrande i den här frågan.

Veckan före det här beslutet arrangerade Linus Gränsmark en paneldebatt i Slite där han talade om vikten av industrijobben.

Kritiken handlar om att Linus Gränsmark som fackordförande ska ta hänsyn till medlemmarna och jobben och att han som politiker i Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska till hänsyn till miljön.

Nämnden har tidigare beslutat att Gränsmark inte är jävig.

Men nu är beslutet om Nordkalk överklagat till Förvaltningsrätten av en privatperson som är engagerad i Ojnaredemonstrationerna.

Linus Gränsmark säger att han kan hålla isär sina olika roller.

- Vi måste har en långsiktig syn på det vi gör i nämnden och det är den synen man får ha som politiker: nu har jag ett politisk uppdrag i den här nämnden och punkt slut. Sen att jag är facklig också gör ju att jag har kunskap i de här frågorna. Om jag inte fanns där hade ju ingen sakkunskap funnits i nämnden.

Linus Gränsmark som intervjuades innan själva överklagan blev känd, säger att han välkomnar prövningen.

I P1-programmet Kaliber sänds söndag 26 januari klockan 12 ett reportage om kalkbrytningen på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista