Isabel Enström (MP). Foto: Malin Nordström/P4 Gotland Sveriges Radio.

Miljöpartist välkomnar granskning av Nordkalk-beslut

2:13 min

Nu måste Gotlands miljö- och hälsoskyddsnämnd svara till Förvaltningsrätten om den överklagan som gjorts på grund av misstänkt jäv i ett beslut som nämnden fattade om Nordkalk. 

Det beslut som är överklagat till Förvaltningsrätten av en privatperson som är engagerad i Ojnaredemonstrationerna, handlar om Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut i december om Nordkalk.

Då drev Socialdemokraterna och Moderaterna igenom ett yttrande till Mark- och miljödomstolens prövning av Nordkalks planerade täkt i Bunge, som hade lindrigare synpunkter mot Nordkalk än vad Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslagit.

Flera synpunkter togs bort, till exempel om att Nordkalk bör prövas tillsammans med Svenska Mineral i miljödomstolen och att Nordkalk inte ska få börja med avverkningen och arbetet med täkten förrän högsta instans har kommit med sitt besked.

Bakom beslutet i nämnden fanns socialdemokraten Linus Gränsmark, som också är ordförande för LO och IF Metall på Gotland.

Veckan före det här beslutet arrangerade facket en paneldebatt i Slite där Gränsmark talade om vikten av industrijobben.

Och kritiken i överklagandet handlar om att Linus Gränsmark som fackordförande tar hänsyn till medlemmarna och jobben.

I Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska ledamöterna fatta beslut med hänsyn till miljön.

Linus Gränsmark säger att han kan hålla isär sina olika roller.

– Vi måste har en långsiktig syn på det vi gör i nämnden och det är den synen man får ha som politiker. Nu har jag ett politisk uppdrag i den här nämnden och punkt slut. Sen att jag är facklig också gör ju att jag har kunskap i de här frågorna. Om jag inte fanns där hade ju ingen sakkunskap funnits i nämnden.

Miljöpartisten Isabell Enström tycker att det är bra att Förvaltningsrätten tittar på om det är jäv eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista