1 av 4
Mats Ekström kan inte namnen på mjölkkorna, men han har deras nummer i huvudet - och "1543" som han står vid är bäst just nu. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio
2 av 4
Bara tio timmar gammal ligger gårdens yngsta kalv i kätten inne i ladugården. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio
3 av 4
Mamman till gårdens yngsta kalv får vila upp sig i ladugårdens "sjukstuga". Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio
4 av 4
På tavlan har de till exempel koll på när korna ska kalva vid Båtels i Lojsta. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio

Gotlands mjölkbönder måste samla i ladorna till mjölkkvoterna tas bort

2014 har börjat bra med rätt så högt mjölkpris
2:04 min

2015 släpper EU mjölkmarknaden fri. Då väntas bönder i flera EU-länder öka produktionen kraftigt, coh priserna kommer att sjunka. Mats Ekström vid Båtels i Lojsta har förberett sig genom att investera i tid.

Än så länge är mjölkmarknaden reglerad av EU. Alla medlemsländer får ha ett bestämt antal kor som producerar mjölk. Sverige använder bara 80 procent av sin mjölkkvot, medan andra länder spräckt taket i sin kvot och betalat böter.

Från och med 2015 blir marknaden helt fri, men avregleringen har skett stegvis genom att kvoterna har ökat. Och det är länge sen EU stödköpte smör för att hålla uppe priserna, något som resulterade i ett smörberg.

Mats Ekström har själv omkring 200 kor på sin gård Båtels i Lojsta, och en dansk bonde han träffat med ungeför lika stor gårdska bygga och ut ha plats för 800 kor till 2015. Och han levererar också till Arla.

Arla vdn, dansken Peder Tuborgh, sa i en intervju tidigare i år att delar av Danmark och Sverige kommer att sluta leverera mjölk, men det gäller inte Gotland, tror Mats Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".