1 av 4
Snöröjning Visby flygplats Foto Lasse Ahnel SR P4 Gotland
2 av 4
Snöröjare Rune Olsson Visbyflygplats Foto Lasse Ahnell SR P4 Gotland
3 av 4
Dålig sikt vid snöröjning Visby flygplats Foto Lasse Ahnell SR P4 Gotland
4 av 4
Halka eller friktionsmätare flygplatsen. Foto Lasse Ahnell SR P4 Gotland

Säkerheten viktigast när landningsbanor snöröjs

7:22 min

Säkerheten går först när snön faller och flygplanen skall landa i Visby. Då upphävs matraster och fikapauser om nödvändigt för de tre team som arbetar i skift.

Tre stora snöröjningsmaskiner står i garage nästan hela året på Visby flygplats. Men när snön o halkan kommer då är maskinerna ett villkor för att flygplatsen skall kunna hållas öppen. Till en driftkostnad av 1500 kronor i timmen per maskin hålls den två kilometer långa och 45 meter breda landningsbanan i landningsbart skick. Vänd efter vänd på banan innebär att maskinerna kör 16 kilometer innan banan är plogad, bostad och luftblåst EN gång. Vid vissa väder kan detta pågå timme ut och timme in så att flygplan kan landa däremellan. Friktionsmätning med specialfordon, sandniing, ureabekämpning och magnetuppsamling av järnbitar tillhör också vardagen på startbanan.

Rune Olsson är en av elva röjningsledarna och också en av ett fyrtifemtal Swedavia personal som driver och sköter Visby flygplats, den femte största i landet.

Vid rikligt snöfall och dimma kan det vara svårt att veta var på landningsbanan man kör, säger Peter Palmgren, fälthållningsansvarig på Visby flygplats. Därför testas nu en noggrann gps, samma som används inom lantbruk. Då kan förarna med två decimeters noggrannhet veta var de är och hitta fram. "Det har hänt att vi inte hittat av banan och flygledaretornet har fått ledsaga oss", säger Palmgren som arbetat 25 år på Visby flygplats.

Och snömaskinerna ser inte ut som några andra maskiner...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista