Vanligare att skolor anlitar vaktbolag

1:40 min

Vi kunde i förra veckan berätta att en skola på Gotland anlitat ett vaktbolag som bevakar skolan. Det efter att lärare larmat om att de känner sig otrygga på grund av en förälder som har uppträtt hotfullt. Enligt Securitas så blir det allt vanligare att skolor anlitar väktare.

– Det är en utveckling som kanske egentligen har skett de senaste 10-15 åren. Det är när skolor har känt att man kanske har blivit lite begränsad, eller där man har haft en begränsad förmåga att hantera situationer, säger Ronny Fredriksson.

Vaktbolagens branschorganisation stämmer in i Securitas kör - det blir vanligare med beställningar från skolor som vill ha bevakning. I fallet på Gotland handlar det om att skapa en trygg tillvaro för personal som tidigare känt sig otrygga - men utöver det kan vaktbolagen få rycka ut till skolor som har problem med skadegörelse eller anlagda bränder. Varför vaktbolag och inte polisen då?

– Jag tror att det till huvuddelen är så att polisen bedömer kanske att situationen inte är så allvarlig att de behövs, eller att situationen kan vara att polisen bedömer att man inte har resurser för en konstant närvaro på det sättet, säger Ronny Fredriksson.

Eva-Lis Sirén är Lärarförbundets ordförande, och hon tycker att det är en sorglig utveckling men ser det också som en fråga om fördelning av ansvar och resurser.

– Vi vet att hot och våld ökar i samhället och skolan är ju en spegling av det som sker i samhället och därmed har vi en ökning av den här problematiken. Det här understryker behovet av att samarbeta, för det här är hela samhällets problem när vi har den här typen av problematik. Behövs det här vid akuta situationer, då får det definitivt inte gå ut över de medel som ska användas till själva undervisningen i en situation när vi faktiskt har väldigt stora behov i skolan, säger Eva-Lis Sirén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista