Soraya Post. Foto: Malin Nordström/P4 Gotland Sveriges Radio.
Soraya Post, språkrör för romerna i Sverige. Foto: Malin Nordström/P4 Gotland Sveriges Radio.

Romer diskrimineras fortfarande

12 min

Hennes mamma tvingades till abort i sjunde månaden och blev sedan tvångssteriliserad. För mindre än hundra år sedan var det tillåtet att hänga romer. Idag är lagarna ändrade, men fördomarna finns kvar, säger romernas språkrör Soraya Post.

Historien är full av exempel på hur romer diskriminerats.

De fick till exempel inte lov att vara bofasta förrän i mitten av 1900-talet. Och eftersom de inte fick folkbokföra sig på en adress hade de heller ingen rösträtt.

Idag är det annorlunda, men mycket finns kvar, säger Soraya Post.

- Det finns inte längre något politiskt eller rättsligt mandat, men det är ännu väldigt legitimt att uttrycka sig negativt om romer. Skulle man göra likadant om judar eller afrikaner skulle någon reagera, men att kränka romer är ingen skam, säger hon.

Hon talar om en ömsesidig förtroendeklyfta mellan romer och allmänheten, och tror att det krävs omfattande insatser för att få bukt med fördomarna och diskrimineringen.

Under våren kommer en vitbok om romernas situation i Sverige, men Soraya Post hade hellre sett en sanningskommission och efter det omfattande insatser med positiv särbehandling, för att romerna ska få en rättvis behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista