Helena Wessman Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Gotländska ny chef för Berwaldhallen

3:14 min

Gotländska Helena Wessman blir ny konserthuschef för Berwaldhallen. Därmed blir hon också chef för Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören, två av landets främsta musikensembler.

Helena Wessman är född och uppvuxen i Othem i den kända musikerfamiljen som bland annat driver Wessmans musikförlag i Visby, som ger ut bland annat körnoter.

Hon har en bakgrund som trombonist och bland annat varit biträdande länsmusikchef i Västmanland och nu senast vd och konstnärlig ledare för Göteborgs symfoniker.

Nu efterträder hon Michael Tydén som chef för Sveriges Radios Symfoniokester.

Helena Wessman är också ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl ser i Helena Wessman en starkt drivande, lyssnande och kommunikativ ledare med många idéer om hur radiosymfonikerna ska odla sin särart som landets enda public service-orkester.

Helena Wessman är i grunden klassiskt skolad musiker - trombonist - och har tidigare bland annat varit biträdande chef för Västmanlandsmusiken, rektor för Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet och chef för Göteborgs symfoniker sedan 2009, och så här låter hennes svar på frågan varför hon har tackat ja:

- Ja, det är för att det är ett väldigt spännande uppdrag att jobba med kultur inom public service måste jag säga, och sedan är det ju kombinationen med att jag kan flytta hem efter sju års veckopendling, säger Helena Wessman till Kulturnytt.

Vad är det som är så spännande med public service ...?

- Det är väl uppdraget med räckvidden. Hela det här folkbildningsuppdraget lockar mig väldigt mycket. Jag tycker det är en väldigt viktig fråga och det är en väldigt viktig fråga för den här konstformen - den västerländska konstmusiken - att vi på ett pedagogiskt sätt kan nå ut, för det är ett fantastiskt konstnärligt uttryck som berör människor väldigt starkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista