Sofia Hellenberg. Foto: Privat.

Sofia Hellenberg belönas för sitt engagemang

8:50 min

Om du jobbar utomlands och får två veckor ledigt innan du ska åka hem, vad gör du då? Badar och solar, eller letar upp närmaste katastrofdrabbade område och ser till att få komma dit för att hjälpa till? För 23-åriga Sofia Hellenberg är svaret enkelt.

Hon och hennes kompis praktiserade som sjuksköterskor i Vietnam i höstas när de fick två veckor över. Då bestämde de sig för att åka till det tyfondrabbade Filippinerna för att hjälpa till.

Sofia Hellenberg engagerade sig i Rädda Barnen på Gotland redan som 14-åring. Hon startade bland annat "Mini-Ellen" - där hon och kamraten Hanna Landergren träffade en grupp flickor i sjätte klass för att stärka deras självkänsla.

Sofia får årets Emerichstipendium för sina insatser. Priset delas ut varje år till en ung gotländsk person som arbetar för medmänsklighet i Emerich Roths anda.

Emerich Roth

Emerich Roth är en svensk-tjeckisk författare, föreläsare och socialarbetare som bland annat har arbetat med att sprida information om rasism, våld och nazistiska övergrepp. Han var fånge i fem olika koncentrationsläger under andra världskriget och har sedan 1993 besökt skolor runt om i Sverige, med syftet att motverka att rasismen får fotfäste i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista