Skofri skola hindrar obehöriga. Foto Lasse Ahnell SR P4 Gotland

Skofri skola ökar säkerheten

7:36 min

Det finns ingen hotbild mot vanliga gotländska skolor, därför är alla dörrar öppna under skoltid. På Solklintskolan i Slite är det skofritt och det hindrar obehöriga att gå omkring i skolan.

Den incident som förra året inträffade med en arg förälder är idag inget hot och regelbundna trygghetsvandringar innebär att varken elever eller  personal är oroliga, det säger biträdande rektor på Solklintskolan i Slite, Maj-Lis Olsson.

Men alla besökare kontrolleras och får lämna ytterskorna innan de går in, liksom Eters reporter... Bibliotekets personal vid ingången och alla andra vuxna i skolan kontrollerar de som kommer. Alla skall ha godkänd besökslapp för att få komma in i huset.

Solklintskolan har allmänhögtalaresystem, där rektor kan ge information direkt till alla som finns i lokalerna, men systemet är ur funktion och håller på att repareras säger Olsson. Klassrumsdörrarna går att låsa med nyckel vilket kan vara bra om ett överfall i framtiden skulle inträffa, något som utvärderingar av internationella överfall visat.

Men det har aldrig funnits någon anledning att höja säkerheten genom att låsa dörrar eller tillkalla vakter och det har heller inte diskuterats på rektorsniva vad Maj-Lis Olsson, biträdande rektor på Solklintskolan känner till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista