Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nordkalk bestrider kritiken i yttrandena inför miljöprövningen

Publicerat tisdag 28 januari 2014 kl 15.46
Stenbrytning vid Stucks i Bunge. Flygfoto: Gunnar Britse

Nordkalk bestrider samtliga yrkanden som framförts av myndigheter, organisationer och privatpersoner i yttrandena inför Mark- och miljödomstolens prövning av Bungetäkten, som börjar i mars.

Det gäller bland annat de undersökningar om miljöpåverkan som motståndarna hänvisar till.

Nordkalk menar också att det inte ska ske en samlad prövning av Nordkalks planerade täkt och utvidgningen av Svenska Minerals befintliga täkt i Stucks.

Nordkalk bestrider också att målet ska tas om i sin helhet i Mark- och miljödomstolen, utan anser att det bara är villkoren för brytningen som ska prövas i domstolen.

Allt detta framgår alltså av Nordkalks yttrande, som nyss blev offentligt.

Bland de yttrandena som kommit in till Mark- och miljödomstolen tolkar de flesta Högsta Domstolens beslut i ärendet som att det bör bli en samlad prövning av Nordkalk och Svenska Mineral.

Svenska Mineral skriver i sitt yttrande inför prövningen av deras ansökan om en utvidgning av den befintliga täkten i Stucks att en samlad prövning både är rimlig och möjlig och att man kan tolka domen i Högsta Domstolen just så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".