Stenbrytning vid Stucks i Bunge. Flygfoto: Gunnar Britse

Nordkalk bestrider kritiken i yttrandena inför miljöprövningen

Nordkalk bestrider samtliga yrkanden som framförts av myndigheter, organisationer och privatpersoner i yttrandena inför Mark- och miljödomstolens prövning av Bungetäkten, som börjar i mars.

Det gäller bland annat de undersökningar om miljöpåverkan som motståndarna hänvisar till.

Nordkalk menar också att det inte ska ske en samlad prövning av Nordkalks planerade täkt och utvidgningen av Svenska Minerals befintliga täkt i Stucks.

Nordkalk bestrider också att målet ska tas om i sin helhet i Mark- och miljödomstolen, utan anser att det bara är villkoren för brytningen som ska prövas i domstolen.

Allt detta framgår alltså av Nordkalks yttrande, som nyss blev offentligt.

Bland de yttrandena som kommit in till Mark- och miljödomstolen tolkar de flesta Högsta Domstolens beslut i ärendet som att det bör bli en samlad prövning av Nordkalk och Svenska Mineral.

Svenska Mineral skriver i sitt yttrande inför prövningen av deras ansökan om en utvidgning av den befintliga täkten i Stucks att en samlad prövning både är rimlig och möjlig och att man kan tolka domen i Högsta Domstolen just så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista