Elsa Billgren. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Elsa Billgren dragplåster på gotländsk Skapafestival

Det här kommer bli tradition!
6:16 min

Den 8 mars hålls Skapafestivalen på Folkhögskolan i Hemse som fokuserar på återbruk. Initiativtagaren är bibliotikarien Carina Norderäng som själv älskar att skapa nytt av gammalt.

På Skapafestivalen kommer det att bjudas på workshops, modevisning, föreläsningar och olika utställare. Bland dragplåstren finns bland annat modebloggaren och programledaren Elsa Billgren som ska prata om vintage och att vårda och älska gamla kläder. Andra föreläsare är Lisbeth Svengren Holm, professor vid Textilhögskolan i Borås, som ska tala om "För och emot hållbart mode", Elisabeth Dahlin, ansvarig för Röda Korsets textilanvändning i Sverige, Carola Edlund som berättar om det textila Indien och Eva Svensson från Eskilstuna Folkhögskola som frågar varför vi ska återanvända.

- Skapafestivalen vänder sig till alla, både barnfamiljer, unga blivande designers och hemmaknåpare som gillar att vara kreativa!, uppmanar Carina Norderäng.

Bland de gotlänningar som kommer ha en egen workshop finns Aira Lee som ska visa hur man kan göra nya saker av gamla herrskjortor. Hon kommer också gå ut på Facebook och uppmana till att skicka bilder och förslag på vad det går att göra av skjortor.

Förutom Skapafestivalen arbetar Aira Lee för att starta ett textilt centrum på Gotland med sömmerskor, så kallade lön-sömnare, som ska kunna sy större produktioner åt textilformgivarna på Gotland. Många formgivare vill kunna sy upp sina produkter på Gotland, men kan inte det idag. Samtidigt sitter det kvinnor hemma och syr på order, utan att de vågar starta eget företag. Därför hoppas Aira Lee kunna sammanföra dem i ett kooperativ. Om de får in tillräckligt med pengar via fonder och andra medel så hoppas hon kunna starta i höst.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".