Medborgarskolan säger upp anställda

Kursledare: Märkligt förfarande
0:23 min

Studieförbundet Medborgarskolan gör kraftiga nedskärningar. Lokalerna i Visby är uppsagda och kursledarna har fått besked om att de inte har några uppdrag där i höst.

Helen Riise, som är chef för folkbildningsenheten på Medborgarskolan i Stockholm, dit Gotland hör, säger att det är ekonomiska skäl som ligger bakom.

Mats Ekedahl, som är kursledare och undervisar främst i släktforskning, säger att det inte var oväntat även om beskedet kom på ett märkligt sätt.

- Jag fick  veta det när det kom folk för att titta på vår datasal. Jag undrade varför och de undrade om jag inte visste om att jag var  uppsagd. Samma dag blev vi kallade till ett möte lite senare, och då fick vi veta att vi var uppsagda på grund av arbetsbrist.

Helen Riise säger att man hoppas finnas kvar på Gotland, men kanske i annan form, t ex genom samarbete med föreningar.

- Idag styrs ju studieförbunden av många regler, om man ska få statliga bidrag. Kanske ska vi arbeta i projektform i stället.

Mats Ekedahl säger att vad gäller kurserna i släktforskning, som blivit mycket populära, så kommer de att fortsätta i annan regi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".