Förskolan Asken i Visby. Foto: John Almqvist/SR Gotland

Större barngrupper i förskolan

Brittis Benzler: Ingen bra lösning
1:02 min

För att ta emot alla barn som behöver plats på dagis i vår kommer flera förskolor i Visby att utöka barngrupperna. Det innebär att flera förskolor kommer att ta emot 8-10 fler barn än de har plats för i dag.

Det här blir möjligt genom att lekhallar och aktivitetsrum görs om och anpassas till att ta emot barnen.

Just nu står 45 barn i kö till en förskoleplats under våren. Och genom de tillfälliga lösningarna kommer barnen att rymmas inom de flörskolor som finns idag i Visby. Det här innebär också att det kommer att anställas fler förskolepersonal.

För att barn- och utbildningsförvaltningen inte ska hamna i samma situation varje år diskuteras också mer långsiktiga lösningar.

Det man vet redan nu är att det föddas 519 barn på Gotland förra året, barn som förr eller senare behöver plats i förskolan. Regionen har letat efter lokaler i Visby för att kunna ta emot barnen som står i kö, men inte lyckats hitta lämpliga lokaler. Därför väljer man nu att öka barngrupperna istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".