Moa Larsson. Foto: Gunnel Wallin / Sveriges Radio P4 Gotland

Få intresserade av att bli undersköterska

2:00 min

Undersköterska är ett av de yrken som det är goda utsikter i att få jobb inom den närmaste tio åren. Men trots det är det svårt att få elever till gymnasiets vård- och omsorgsprogram.

Moa Larsson är en av eleverna i trean, och gör just nu sin praktik på Intensivvården på Visby Lasarett.

-Jag gillar människor och det här är ett yrke som passar mig, säger hon.

Hon tror att en av orsakerna till att få vill söka till omvårdnadsprogrammet är att lönen är låg, men också fördomarna om vad jobbet gör ut på.

-Ska du torka rumpan på gamla gubbar och det är det dom säger, men så är det inte. Man måste vara lite smart för att förstå vad det handlar om, säger hon.

Strax före jul fick Moa Larsson och de andra den julklapp de väntat på från gymnasie och vuxenutbildningsnämnden. De får körkortet betalt, och de som redan skaffat körkort på egen hand får kompensation i efterhand. Moa är oxå bland de första som går ut med en mer yrkesinriktad gymnasiekurs inom vård och omsorg och här finns också satsning på akutsjukvård.

Akutsjukvården har gett oss en djupare inblick i vad jobbet går ut på säger.

Det jag gillar mest är mötet med människor. När man tror man mött alla människor då kommer det en till. Man får mycket tillbaka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista