Eftersom kvinnan var berusad när hon blev våldtagen anser domstolen att det kan ha påverkat hennes minnen från kvällen. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio

Få våldtäktsdomar leder till att färre övergrepp anmäls tror åklagare

Det har blivit allt svårare att få fällande domar för sexualbrott, det anser åklagare Susanne Wihlborg i Visby. Förra veckan  friades en man som åtalats för sexualbrott i Gotlands tingsrätt, och veckan innan friades en annan man i hovrätten.

Åklagaren Susanne Wihlborg tror att det här kan leda till att färre personer vågar anmäla när de utsätts för sexuella övergrepp.

– Så här ser det ut i hela landet. Dagligdags hör vi om ogillade domar i sexualbrott. Och det är klart, när kvinnor som utsatts för sexualbrott läser om det här, så drar de sig för att göra anmälningar.

På Gotland har de senaste åren ett 30-tal fall av våldtäkter anmälts varje år, men det är få av dem som leder till åtal och ännu färre till fällande domar.

Det fall som avgjordes av hovrätten i februari handlar om en ung kvinna som anmälde en våldtäkt i samband med en fest på den gotländska landsbygden förra hösten. Kvinnan hade vissa skador, och undersöktes av läkare samma natt som våldtäkten skulle ägt rum, men rätten ansåg inte att det var bevisat vad som verkligen hänt.

I det andra fallet handlade det om en friande dom i tingsrätten. Där friades en man från misstanke om grovt sexuellt utnyttjande av minderårig. Varken åklagaren eller kvinnan har beslutat sig för om de ska överklaga den domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista