Hästfärs. Foto: Tommy Fredriksson/Sveriges Radio.
1 av 2
Hästfärs. Arkivfoto: Tommy Fredriksson/Sveriges Radio
Hästar. Arkivfoto: Tomas Ardin/P4 Gotland Sveriges Radio
2 av 2
Hästar i vinterhage. Arkivfoto: Tomas Ardin/P4 Gotland Sveriges Radio

Hästslakt försvinner från Gotland efter matskandalen med hästlasagne

2:09 min

Gotlands Slagteri slutar slakta hästar om drygt en månad. Slakteriet ägs av Svenskt Butikskött och vdn där, Thomas Östlund, säger att skälet är de tidigare skandalerna kring hästkött som sålts som nötkött.

Vad betyder det för dig att hästslakten försvinner från ön?

Och när Gotlands slagteri inte längre tar emot hästar till slakt, finns det inte längre något slakteri på ön som gotländska hästägare kan vända sig till vid behov av slakt, eftersom Gothemsgården inte heller tar emot hästar.

Enligt Thomas Östlund har flera andra slakterier i landet slutat ta emot hästar i hästlasagneskandalens spår. Antingen får hästägarna nu anlita veterinär för att avliva sina hästar och sedan betala cirka 5000 kronor för att Svensk Lantbrukstjänst ska köra djurkroppen till fastlandet.

Ett 50-tal hästägare begär också tillstånd från länsstyrelsen varje år för att själva gräva ner sin döda häst, eller så får man helt enkelt köra sina levande hästar till ett slakteri på fastlandet. För Vanja Olofsson som tillsammans med sin man föder upp travhästar i Stånga kom det här beslutet som en total överraskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista