Hästägaren Tommy Engberg från Burs. Foto: Gunnel Wallin/P4 Gotland Sveriges Radio

Risk för att foder till hästar tar slut på Gotland

1:32 min

Det är brist på hästfoder på ön . Det är den torra sommaren som gjort att det blivit tomt på höloften. Hästägaren Tommy Engberg i Burs har slaktat två av sina hästar, en av orsakerna var att fodret tog slut.

Det var två äldre ston som Tommy Engberg beslutade att slaktas. Och eftersom det var fullt på slakteriet i Visby fick han köra hästarna till ett slakteri i Dalarna.

Fodret till hästarna var slut, och han tyckte det var bäst att ta bort hästarna. Nu har han ordnat med foder åt sina andra hästar. Men han säger att många ringer till honom för att höra var man kan få tag på foder.

På fastlandet finns det gott om foder, men problemet är transporterna och risken att priset blir högt.

Tommy Engberg är också upprörd över att slakteriet beslutat att stoppa med hästslakt på Gotland. Istället får hästägarna köra hästarna på slakt till fastlandet och det kostar, säger han.

Det andra alternativet att gräva ner hästen hemma, tycker han inte heller är något alternativ. Slakteriet tänker inte på hästarna, eller hästägarna, utan bara på sig själva säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista