Blommande orkidéer vid S:t Olofsholm i Hellvi. Arkivfoto: Jonas Neuman/SR Gotland

Förvildade grisar kan bli hot mot orkidéerna på Gotland

Länsstyrelsen är oroad över att korsningsgrisarna i ett hägn på sydöstra Gotland kan röra sig fritt ut och in ur hägnet. De ser grisarna som ett hot mot öns natur, eftersom de bökar upp orkidélökar.

Därför har länsstyrelsen krävt att hägnet ska bort, senast i mitten av mars men ägaren har överklagat till mark- och miljööverdomstolen som ska ta upp ärendet. Nu vill länsstyrelsen att målet ska avgöras skyndsamt.

Det är ett mångårigt ärende som handlar om ett hägn för korsningsgrisar. Elstängslet är vanskött, det är bara el i ena tråden, och på vissa ställen är det inte högre än 13 cm.

Grisarna hoppar fritt in och ur i hägnet och skadar andra markägares fastigheter. Hela grupper av djur har passerat elstängset helt obekymrat och eftersom korsningsgrisar förökar sig snabbt är länsstyrelsen orolig för att de ska etablera en vild stam på Gotland.

En förvildad stam kan orsaka en betydande skada på gotlands biotop,  eftersom de bland annat bökar upp orkidelökar. Gotland är ju ett av de mest orkidétäta länen i landet och flera är fridslysta. Det finns också gott om tryffel på ön - som svin uppskattar skriver länsstyrelsen till Mark- och Miljööverdomstolen, och vill att hägnet ska bort så fort som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista