Litet barn borstar tänderna. Från 3 års ålder kan vårdnadshavare välja privat tandläkare. Foto: Mika Koskelainen / Sveriges Radio P4 Gotland

Tusen gotländska barn lämnar Folktandvården

4:52 min

Sedan det fria tandläkarvalet för barn över tre år infördes på Gotland har många barn och ungdomar valt en privat tandläkare istället för närmaste Folktandvårdsklinik.

År 2013 hade 1 006 barn och unga under 20 år privat tandläkare, uppger Helen Hultnäs, tandvårdssamordnare för Region Gotland.

En effekt av att fler och fler barn och unga går till privata tandläkare är att Folktandvården på Gotland kan ta fler vuxna patienter, tror Helen Hultnäs.

Folktandvården på Gotland - alltså den offentliga tandvården - har ansvaret för att alla barn får tandvård vid behov - från födseln och de första levnadsåren. Men från 3 års ålder är det inte nödvändigtvis Folktandvården som får fixa barnens tänder. Föräldrarna/vårdnadshavarna har numera möjligheten att välja en privat tandläkare för 3-åringen, 6-åringen, 12-åringen, eller vad det nu är för ålder på barnet.

Det fria tandläkarvalet gäller alla barn- och ungdomar mellan 3 och 19 år och tandvården är då avgiftsfri, oavsett om det är Folktandvården eller en privat tandläkare som borrat och donat i munnen.

Den som inte gör ett aktivt val fortsätter att vara patient hos närmaste Folktandvårdsklinik. Men sedan det fria tandläkarvalet infördes på Gotland, 2001, har det så sakteliga stigit, det antal som valt att lämna Folktandvården för en privat aktör. Första året 3 procent,  därefter ökande till nu, 10 procent av dem mellan 3 och 19 år som vill ha en privat tandläkare.

Tandvårdssamordnaren Helen Hultnäs ser så här på den utvecklingen;

- Egentligen ser jag det som service åt våra medborgare att hela familjen skall kunna få gå till vilken tandläkare man vill. Då kan tandläkaren bedriva familjetandvård, det tycker jag är ett bra sätt, säger hon.  

Folktandvården har 90 procent av barnen så de 10 procent barn som inte kommer till Folktandvården - där kan det utrymmet ge mer vuxentandvård, resonerar Hultnäs.

Det är framför allt i Fårösund som barn- och ungdomar valt ett privat alternativ. Den privata tandläkaren där, som tidigare jobbat i Folktandvården, har 350 av de unga patienter som gjort ett aktivt tandläkarval. Alltså 1/3 av alla barn och unga som lämnat Folktandvården på Gotland. Men att det fria tandläkarvalet skulle kunna bidra till att rita om Folktandvårdens karta på Gotland, tror inte Helen Hultnäs.

- Nej, att Folktandvården haft kliniker som stängts berör på att vi tycker att det blir sårbart med "en-tandläkarkliniker" säger hon.

De som har en 3-åring i hemmet får ett brev från Region Gotland som upplyser om möjligheten att välja tandläkare. Men varför är det då regionen som upplyser och inte de privata tandläkarna som jagar unga patienter?

- Min funktion är "beställare av barntandvård", säger Helen Hultnäs och det betyder både offentlig och privat verksamhet. Vi gör ett snarlikt utskick till nyinflyttade med barn, för att vara neutrala och ge samma information till alla; att man kan välja antingen offentlig eller privat tandvård, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista