Visningen av Skymnings gård i Fleringe lockade ett femtontal personer. Foto: Håkan Erlandsson / SR Gotland

Tvist om lammgård avgörs i domstol

Tvisten efter försäljningen av Skymmnings lammgård i Fleringe ska upp i Gotlands tingsrätt. Enligt köparna som inte betalat allt, var lammen sjuka och maskinerna obrukabara vid gården.

Tvisten gäller de tidigare ägarna till gården Skymnings i Fleringe och den 11:e februari håller Gotlands tingsrätt inledande förhandlingar i målet, ett av syftena med det är att försöka få till en förlikning så att man slipper rättegång. Lyckas inte det så blir det huvudförhandlingar senare.

Det blev stor uppmärksamhet kring lammgården när den såldes på exekutiv auktion hösten 2012.

Det hände för att de tidigare ägarna inte kunde betala banklånen. Och de har fortfarande skulder som gäller Skymnings, eftersom de inte heller kunde betala hela summan de kommit överens om när de köpte gården 2009 för 12,3 miljoner kronor.

I köpet ingick även inventarier, maskiner, lamm och lagret med hantverksprodukter och allt det väderades till nära 1,2 miljoner kronor, som säljarna ännu inte fått betalt för fullt ut. De vill ha ytterligare drygt 900 000 kronor plus ränta från  2010.

Men enligt köparna var lammen sjuka och det fel på flera av maskinerna som de inte kunnat använda. Dessutom anser de att säljarna fortsatte att driva sitt företag med försäljning av hantverk av ylle och lammskinn, och att de därför bröt mot vad de kom överens om vid köpet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista