Örn. Foto: Conny Lundström / Sveriges Radio P4 Västerbotten

Inget åtal för förstört örnbo

6:32 min

Det blir inget åtal för fällningen av ett örnbo på norra Gotland 2012. Miljöbrottsutredningen har avslutats och hemlighetsmakeriet kring örnarna verkar vara största orsaken till att ingen åtalas.

Kammaråklagare Aino Alheim avslutar förundersökningen då det inte går att styrka uppsåt eller vårdslöshet på ett brottsligt sätt.

Det är alltid markägaren som har ansvar för sin skog och ska veta om något skyddsvärt finns där. I det här fallet har statliga Fortifikationsverket tagit över det gamla militära övningsfältet Trelge i Fleringe, nära norra gattet mot Fårö och där låtit en entreprnör utföra avverkning och gallring.

Men Fortverket har inte känt till örnboet som fanns i ett stort så kallat fröträd i det 355 hektar stora gallringsområdet.

Och Fortverket behövde inte söka tillstånd för gallringen men har ändå gjort det hos Skogsstyrelsen. Men det visar sig att inte heller Skogsstyrelsen har egen kunskap om örnarna.

Kunskapen om örnarnas bo och häckningsplatser inhämtas från kunniga fågelorganisationer.

Och just i det här fallet hade örnboet kunnat klara sig då skogsstyrelsens ursprungliga handläggare var ideellt engagerad i örnräkningen, men när han gick i pension fick inte hans ersättare ta över kunskapen om örnboets placering. Det är hemlig information och det finns inga krav om att den kunskapen skall dokumenteras hos myndigheten.

Så hemlighetsmakeriet kring örnarnas bon och häckningsplatser innebar att varken myndighet, markägare eller avverkningsentreprenör fick kännedom om örnboets placering. Hemlighetsmakeriet innebär nu istället att ingen åtalas för örnbofällningen vilket Hans Thulin som är polisens miljöbrottsutredare är kritisk till. Hade informationen varit mer öppen hade örnboet aldrig fällts, menar han.

Polisens miljöbrottsutredare Hans Thulin har just nu ett 25-tal ärenden som han utreder, av vilka ungefär hälften efter utredning brukar leda till åtal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista