Nordkalks fabriksområde på norra Gotland. Foto: Karin Brindt/P4 Gotland Sveriges Radio

Miljöpolitiker avvisar jäv vid beslut om Nordkalk

1:49 min

Det var inte jäv när en ledamot i miljö- och hälsoskyddsnämnden var med och tog ett beslut som gällde Nordkalks stenbrytning på Gotland, anser nämnden i ett yttrande till Förvaltningsrätten, efter att beslutet överklagats en en privatperson.

Förvaltningsrätten ska ta ställning till är om ledamoten Linus Gränsmark, socialdemokrat och ordförande för LO och IF Metall på Gotland, var jävig när Miljö- och hälsoskyddsnämnden fattade ett beslut om Nordkalk.

Den privatperson som överklagade beslutet menar att Gränsmark sitter på dubbla stolar och har olika intressen att ta hänsyn till. Som facklig medlemmarna och arbetstillfällena och som ledamot i miljö- och hälsoskyddsnämnden miljön. Och att de olika intressena krockar vid beslutet om Nordkalk.

I Miljö- och hälsoskyddsnämndens en sida korta svar till Förvaltningsrätten står det att nämnden tidigare beslutat att Gränsmark inte är jävig och står fast vid det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista