Maskinist: Svårt att missa örnbo

5:18 min

Det blev inget åtal för fällning av örnbo 2012 men i dagsljus borde det inte vara svårt att se det en meter stora fågelboet, det menar en erfaren skogsmaskinförare.

Sune Bodin är nu pensionär men har suttit i sin skogsmaskin i nästan 40 år både i gotländska, småländska o skärgårdsskogar. Missar man ett örnbo så är det vid mörker menar han. Med lampor nerifrån så syns inte boet. Men han har alltid fått örnbo utridade av Mellanskog på sina kartor som han skördat efter.

Mycket kunde dock vara bättre på Gotland, menar Bodin. Hans erfarenhet är att det är 10 år gamla maskiner som kommer hit och inte den senaste tekniken. Han tycker också att skogsbolagen inte tar etisk hänsyn i första hand utan gärna köper in hugget virke utan krav på hur och var det huggits.

Att det inte krävs någon utbildningen eller "körkort" på skogsmaskiner förvånar honom också. Det krävs motorsågskörkort för att få såga i annan skog än sin egen men det krävs ingen kunskap för att köra in med en stor skogsmaskin och fälla, enligt Bodin. Enligt honom finns det därför ett 25-tal maskiner på Gotland inköpta av lantbrukare och småfirmor som kan skörda utan utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista