Lena Pasternak Östersjöns författar- och översättarcenter. Foto: Olga Shadura/SR Gotland

Politisk oenighet om pengar till konstnärscentren i Visby

1:59 min

De tre internationella konstnärscentren i Visby måste märkas av mer i det gotländska samhället. Det anser politikerna i regionens kultur- och fritidsnämnd, som drar ner på bidragen. Men oppositionen ångrar nu att de inte reserverade sig mot beslutet

Det handlar om Östersjöns författar- och översättarcenter, Tonsättarcentret och Baltic  Art Center i Visby.

Baltic Art Centre  får 950 000 kronor för 2014, och det är 44 000 kronor mindre än i fjol.

Större delen av pengarna till verksamheten kommer dock från staten, och här har regionen begärt att de statliga bidragen ska öka.

– Men vi vill att de här centren ska göra mer avtryck på Gotland, och gärna samverka mer, säger socialdemokraten Janica Sörestedt som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Och kan det vara att de internationella gästerna visar upp vad de gjort på Gotland, och göra det mer synligt.

Lena Pasternak, som är verksamhetsledare på Författar- och översättarcentret, säger att det är en vacker idé, men är tveksam till att fråga gästerna om de vill göra offentliga framträdanden.

- De kommer ju hit för att arbeta med sina böcker i lugn och ro.  

Kultur- och fritidsnämnden var dock inte enig i beslutet.

Moderaterna och centern i nämnden tyckte att det var fel att sänka det regionala stödet för Författarcentret och Baltic Art Center, men inte för Tonsättarcentret, som enligt den rödgröna majoriteten, gjort mer för att synliggöra sin verksamhet.

Moderaten Rolf K Nilsson, som själv suttit i Författarcentrets styrelse, tycker att centret gjort ett fantastiskt arbete med sina pengar.

Enligt ett pressmeddelande ångrar han att oppositionen inte begärde votering och reserverade sig mot majoritetens beslut i nämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista