Husvagn på camping. Foto: Andreas Lithander / Sveriges Radio

Två campingplatser kan säljas

1:37 min

Byggnadsnämnden ser över möjligheten att sälja fler campingplatser på Gotland. Det gäller främst de i Åminne och Sandviken. Det är de som i dag driver campingarna som vill köpa för att kunna belåna och utveckla campingplatserna.

Regionen har hittils arbetet med campingarna vid Norderstrand, Björkhaga och i Slite och utan framgång försökt få till en plan för Snäck. Nu är de på gång med både Åminne och Sandviken.

Det handlar om att de som driver verksamheten behöver äga marken för att kunna ta lån och göra investeringar. Samtidigt är det viktigt för Region Gotland att se till att inte marken köps på spekulation och styckas till tomter.

Därför måste de först göra en detaljplan som tydligt säger att det handlar om camping. Det gör att områden kan behöva styckas upp, när det gäller Åminne kan till exempel området vid restaurangen bli en egen fastighet och det öppnar för att olika företagare driver olika delar av verksamheten kring en camping.

Enligt byggnadsnämndens ordförande Bo Björkman (S) är regionstyrelsen positiv till att sälja Åminne när planarbetet är slutfört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista