1 av 2
Slakterichef Jonas Svensson vid slagteriet i Visby. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/P4 Gotland Sverigesradio
2 av 2
Slakteri i Visby. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/P4 Gotland Sverigesradio

Ingen salmonella på gotländskt slakteri

1:24 min

Inga av de djur som hunnit slaktats från den salmonelladrabbade gården bar på smittan. Det visar svar som nu kommit till Gotlands slagteri från statens veterinärmedicinska anstalt, berättar slaktchef Jonas Svensson.

Det var i förrgår som en av Gotlands större mjölkgårdar fick reda på att några djur hade drabbats av salmonella. Och på Gotlands slagteri hann man alltså slakta fem kalvar från gården innan det var känt att en del djur därifrån kan bära på salmonella.

Men nu visar det sig att de slaktade kalvarna inte bar på salmonella. Det här innebär att kropparna nu kan styckas och säljas till butik som vanligt. Dessutom kan slakten av nötdjur återigen komma igång. För Gotlands slagteri har det inte inneburit någon större ekonomisk förlust eftersom det inte varit någon inplanerad slakt av nötdjur under den tid som slakteriet inväntat provsvaren från de fem djur som kom från den salmonelladrabbade gården.

Det är första gången som det händer att slakteriet hinner slakta djur från en gård som sedan visar sig vara salmonelladrabbad. Att det hände beror på att provsvaret från det smittade djuret tog ovanligt långt tid, därför dröjde det en vecka innan gården blev spärrad för slakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista