Utdrag av bedrägeribrevet till gotlänningar. P4 Gotland

Nigeriabrev fortsätter att lura gotlänningar

2:09 min

Falska brev fortsätter att lura gotlänningar på pengar. Trots varningar betalar gotlänningar hundratusentals kronor till bluffmakare. Bedragarna har också blivit allt smartare.

Kriminalinspektör Roger Björkander säger att tidigare skickade bluffmakarna ut massbrev, via epost, men idag är det riktiga brev, som är mer personliga. Bedragarna letar upp uppgifter på tex. facebook eller släktforskar och relaterar i breven till saker som är kända för den som får brevet.

Uppemot tio fall per år anmäls till polisen, men kriminalinspektör Roger Björkander tror att det är betydligt fler som går på budskapet om möjligheten att få pengar, bara man själv först betalar en slant.

Det handlar om lotterivinsten, pengar som donerats av någon som dött i krig, eller i tsunamin. Den som svarar på brevet måste sen ofta betala in mer pengar för att få ut sina del.

Roger Björkander berättar om ett fall där en kvinna lurades att betala ut runt  en halv miljon kronor till en man som hon fått kontakt med.

I andra fall har personer verkligen fått en miljon på en check, löser in den och skickar merparten till den som sänt checken.

Det visar sig sedan att checken var falsk och den som löst ut checken åtalas för bedrägeri.

Det är tillräckligt vanligt att folk går på breven, för att lurendrejeriet ska fortsätta, säger Roger Björkander.

Polisen kan trots anmälningar sällan spåra förövarna, eftersom breven är sända utomlands ifrån, säger han.

Han uppmanar också de som får den här typen av erbjudanden att inte svara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista