En av Leopardstridsvagnarna körs av från Gotlandsfärjan. Foto: Håkan Erlandsson/P4 Gotland Sveriges Radio

Försvaret av Gotland debatterades i riksdagen

Det militära försvaret av Gotland var uppe i riksdagen på torsdagen. Det var Socialdemokraten Peter Hultqvist som ställt en fråga till försvarsminister Karin Enström (M) om vad hon vill göra för att stärka försvaret av Gotland.

Försvarsministern svarade var att även om försvaret har reformerats så att de gotländska förbanden lagts ner, så kan  den rörliga insatsorganisation  som finns kvar användas  även på Gotland om det behövs.

Peter Hultqvist var dock inte nöjd med det, utan påpekade att det ryska försvaret stärks hela tiden och påverkar den militära balansen.

Och Gotland har ett strategiskt läge, och vad som sker där kan vara avgörande för vad som händer i Östersjöregionen, enligt Hultqvist.

Men Karin Enström svarade att försvarsberedningen anser inte att det är sannolikt med något angrepp mot Sverige. Dessutom genomförs det regelmässigt övningar runt Gotland, och även på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista