1 av 2
Niklas Runesson fick salmonella 2013 Foto Lasse Ahnell SR P4 Gotland
2 av 2
Niklas Runesson, lantbrukare i Garda, Gotland. Foto Lasse Ahnell SR P4 Gotland
ETER

Gardabönder ett år efter utbrottet av salmonella

8:20 min

Att få sin gård salmonellasmittad innebär att allt skall saneras på tandborstnivå, säger lantbrukaren Niklas Runesson i Garda som fick sanera i fem månader efter deras utbrott i fjol.

I onsdags kom larm om en salmonellasmittad gård i Vall. Omfattande sanering har nu startat men det kan vara svårt att förstå hur mycket arbete och stora kostnader ett utbrott innebär.

I maj förra året hittades salmonella på en annan gotländsk gård. Foder inköpt från en smittad foderfabrik på fastlandet orsakade kontroller och positiva  salmonellaprov. Trots att smittan inte hittades på några djur och var liten jämfört med den nu drabbade gården i Vall innebar det 5 månaders sanering.

Landbrukaren Niklas Runesson på gården Sutarve i Garda berättar att han och kusinen Björn Jaxelius som driver gården fick ägna flera hundra arbetstimmar samt anställa en särskild sanerare under 160 timmar för att få ordning på utbrottet.

Troligtvis kom salmonella med duvorna till gården och hittades i ungdjursstallet när provtagning gjordes. Typen av salmonella kom inte från foderfabriken, visade proven men istället upptäcktes av en tillfällighet annan salmonella vid provtagningen.

Efter 3-4 veckor kunde ko-ladugården friskrivas. Ungdjuren fick grupperas och gå på utebete eftersom larmet kom i maj 2013. Sen sanerades ungdjursstallet noggrant och efter fem månader, i september kunde gården Sutarve i Garda åter förklars fri från smitta.

Cirka 150 000 kronor beräknas saneringen ha kostat och största delen ersätts av Jordbruksverket och frivilliga program och försäkringar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista