1 av 2
Död gris på en lastpall. Foto: Region Gotlands miljö-och hälsoskyddsförvaltning
2 av 2
Marie Nygren är miljöskyddsinspektör vid Region Gotland. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm / Sveriges Radio P4 Gotland

Lantbrukare förvarar döda djur fel

1:19 min

Flera lantbrukare på Gotland tar inte hand om sina döda djur på rätt sätt, visar en kontroll av ett fyrtiotal medelstora gårdar som gjorts.

På Gotland kontrolleras alla större lantbruk årligen genom olika miljöskyddsinspektioner. Men de medelstora gårdarna har hittills inte ingått i någon planerad kontroll, förrän i höstas då ett fyrtiotal undersöktes i ett nytt projekt.

De gårdar som nu har fått besök är de som tillhör grisbönder med uppemot femhundra grisar, och köttproducenter med uppemot etthundrafemtio djur. Även mjölkbönder och lammbönder har ingått i inspektionerna.

Marie Nygren som är miljöskyddsinspektör vid Region Gotland säger att de flesta skötte sig bra, men en handfull hade så stora brister att de måste åtgärdas snarast. Och det handlade då alltså framförallt om att de låter döda djur ligga öppet utomhus, vilket kan leda till att vilda djur, framförallt fåglar hackar i köttet och riskerar att sprida sjukdomar. Några gårdar hade också problem med överfulla gödselplattor.

Tanken nu är att projektet med att besöka just medelstora jordbruk ska fortsätta under våren och leda till att det görs regelbundna kontroller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista