Visby flygplats med landningbana från luften. Foto: Gunnar Britse

Lättare bygga vindkraft vid flyget

Nya regler kan göra det lättare att bygga fler vindkraftverk nära flygplatser i landet. Men flyganalyser måste ändå fortfarande göras i varje enskilt fall.

Hittills har det varit problem att bygga vindkraftverk nära flygplatser, men nu har flygplatserna tillsammans med berörda myndigheter och vindkraftorganisationer, enas om nya rekommendationer som ska göra det enklare att bygga mindre vindkraftverk närmare flygplatser, medan större verk kan placeras längre bort.

Det är Trafikverket, Swedavia, LFV och organisationen Svenska Regionala Flygplatser (SRF) som tagit fram de nya rekommendationerna för etablering av vindkraft i närheten av flygplatser. Samråd har också skett med Energimyndigheten och branschorganisationerna Svensk Vindenergi och Svensk Vindkraftförening.

Enligt Swedavias beräkningar underlättar de nya reglerna etablering av vindkraftverk på en yta i storleksordningen 25 procent av Sveriges totala yta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista