1 av 2
Reporter Ulrika Uusitalo Fernholm använder en kolsyrebrandsläckare vid brandövning på Radio Gotland. Foto: P4 Gotland Sveriges Radio
2 av 2
Räddningschef Dick Svennefeldt. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/P4 Gotland Sveriges Radio

Inget farligt brandskum i dricksvatten på Gotland

Räddningschef: Vi har inte hittat nånting av det här ämnet
1:02 min

Vattenmätningar visar att det inte finns några skadliga ämnen från brandskum i gotländska dricksvattentäkter. Det berättar Region Gotlands räddningschef Dick Svennefeldt.

Det är Livsmedelsverket som har uppmärksammat problemet med kemikalier från brandskum i dricksvattentäkter, och de anser att det bör tas prover på vatten för att se om det finns spår av så kallade perfluorerade alkylsyror i närheten av brandövningsplatser.

Räddningstjänsten på ön har sin övningsplats vid flygplatsen i Visby nära brandstationen vid Katrinelund. Men det finns inga spår av kemikalier från skum i vattentäkten vid Skogslund enligt de prover som togs där 2013.

Det skum det handlar om är en äldre typ, som inte används på Gotland numera. Enligt Dick Svennefeldt kan de kanske ha använt sig av den äldre, farligare typen av skum på 1980-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".