Herrvik grävd brunn Foto Lasse Ahnell/SR Gotland

Vatten- och avloppsprojekt på östra Gotland riskerar att haverera

Bendelin:Politisk löfte höll inte
2:17 min

Utvecklingsbolaget Nygarns frontgestalt Gunnar Bendelin, är besviken på hur regionen hanterar vatten- och avloppsfrågan på östra Gotland. Den lokala satsningen undermineras, anser han.

Det finns långt framskridna planer på en gemensam lösning för vatten- och avloppssituationen i Herrvik med närområde och Sandviken/Skags-området. Som Gunnar Bendelin ser det är VA-satsningen absolut nödvändig för att bygden skall kunna fortsätta att utvecklas. Ett viktigt projekt också ur miljöperspektiv.

Och Gunnar Bendelin säger att projektet just nu står och väger. Skall det kunna genomföras; eller havererar det för att de som egentligen var intresserade tycker att det blir för dyrt, om de blir färre kvar i den gemensamma avloppslösningen?

- Vi är precis just nu i ett väldigt avgörande skede, där vi går ut och berättar för dem som anmält intresse vad det kommer att kosta. Det blir lite dyrare än vad vi hade kalkylerat med från början, säger han.

För de som går med och vill ansluta sina fastigheter ser det ut att bli nästan 20 000 kronor dyrare, jämfört med vad som sades vid starten. Den sista beräkningen har ännu inte presenterats för dem som anmält intresse, säger Gunnar Bendelin. Från början var det mellan 110-120 fastigheter som kunde vara aktuella för en kollektiv VA-anslutning på östra Gotland. Nu är det ett vikande underlag - mellan 40 och 60 aktuella fastigheter, enligt Bendelin.

- Då får var och en bestämma sig om man tycker att man kan gå med och betala det här lite dyrare, eller också blir vi tvungna att lägga ned hela projektet. Det står och väger så, säger han.

Gunnar Bendelin är besviken över att politiker, regionen å ena sidan hejat på och tyckt att det här var ett viktigt, berömvärt, lokalt initiativ å andra sidan fattar beslut som försvårar för genomförandet.

- Sedan går man ändå och beviljar privata infiltrationsbäddar. Varje anslutare är jätteviktig i ett så här känsligt projekt, säger Bendelin.

Gunnar Bendelin anser att regionen "underminerar" den satsning Nygarn initierat. Nu är det en ekonomisk förening som har de långt framskridna planerna på ett VA-projekt, där de räknat med en viss anslutning av hushållen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".