Simon Kotz utbildad företagare Foto Lasse Ahnell SR P4 Gotland

Lantbrukare utbildas i att vara arbetsgivare

7:04 min

De gotländska lantbruken blir allt större och kräver anställd personal. Under två års tid har ett hundratal gotländska lantbrukare utbildats i att leda företag.

Det började som ett projekt bland köttproducenterna men har nu resulterat i tre kurser under två års tid där ett hundratal gotländska lantbrukare utbildats i "management och ledarskap" - hur man leder ett modernt företag.

En av initiativtagarna till kursen är LRF konsults affärsrådgivare Fredrik Sundblad som sett gårdarnas utveckling från beslut vid kaffebordet till mbl med anställda och hur internationell konkurrens ställer allt högre krav på lantbrukarna.

Det innebär att lantbrukare som drivit eget företag utan anställda satsat på t.ex ny ladugård för 20 miljoner måste anställa folk. Den nya situationen innebär att de blir arbetsgivare och arbetsledare och inte längre kan ha detaljstyrning över allt som sker på gården. De har utbildats i sin nya roll med anställda i en kurs som Fredrik Sundblad, LRF konsult initierat. Samarbetet är mellan LRF och Gotlands Slagteri

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista