Socialdirektör Marica Gardell. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland Sveriges Radio

Familjehem ska kontrolleras hårdare

Marika Gardell välkomnar tuffare kontroller av familjehem
2:05 min

Hårdare kontroller av familje- och jourhem ska hindra att barn och unga som tvångsplaceras där utsätts för övergrepp och vanvård. Det föreslår regeringens utredare.

Region Gotlands socialdirektör Marika Gardell säger att det är ett beslut i helt rätt riktning. Enligt henne har beslutet att göra med den så kallade Barnvårdsutredningen som visade att barn som samhället hade tagit ansvar för for illa.

Just nu så finns det ett stort intresse för att bli familjehem eller kontaktfamilj på Gotland. Däremot kan det vara svårt att matcha barnet med rätt familj.

-- Vi kan ha 20 jättebra familjehem men det kanske inte något som matchar barnets behov, säger Marika Gardell.

För att ta reda på om familjerna som visar intresse för att ta hand om uppfyller de krav som finns så kollar socialförvaltningen bland annat brottsstatistiken.

--  Finns det en fortkörning, eller vad det kan vara, så kan man ta en diskussion kring var familjen står när det gäller etik och moral, säger Marika Gardell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".