Visby lasarett. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Fyra allvarliga fel i vården anmälda

Hälso- och sjukvården på Gotland har anmält fyra nya allvarliga fall av lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. Det vill säga händelser som medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig skada för patienten.

Det handlar dels om en kvinna i 80-års åldern som varit inlagd på lasarettet efter en stroke. På vårdavdelningen föll hon ur sin rullstol, fick flera skador i ansiktet och slog ut flera tänder.

En annan anmälan handlar om en kvinna i 70-års åldern som kom till sjukhuset med symptom som liknade stroke. Men det var en felbedömning. Kvinnan fick fel behandling och är nu delvis förlamad och sitter i rullstol.

Ett annat anmält fall handlar om en kvinna, också hon i 70-års åldern, och med cancer, hjärt- och njursvikt. En injektion efter operation hamnade fel, hennes hjärta började slå oregelbundet och hon blev medvetslös en kort stund. Men blev sen snabbt bättre.

Den tredje lex Maria anmälan gäller en kvinna i 20-års åldern som sökte hjälp på psyket efter ångest, sömnsvårigheter och aggressiva utbrott. Hon fick flera antidepressiva mediciner men det visade sig senare att kvinnan haft en inflammation i sköldkörteln.

Samtliga fall ska nu utredas, både av hälso- och sjukvårdsförvaltningen men anmäls också till inspektionen för  vård och omsorg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista