EU-medborgare på Gotland söker bidrag till tandvård och tvättmaskin

Förvaltningsrätten i Stockholm har upphävt ett beslut av socialnämnden på Gotland som sa nej till en ansökan om ekonomiskt bidrag till tandvård och en tvättmaskin från två EU-medborgare som bor på Gotland. Socialnämnden får nu göra om utredningen och fatta ett nytt beslut.

Socialnämnden ansåg att eftersom paret är EU-medborgare kan de bara få ekonomiskt bistånd under en kortare tid och eftersom de har tillgångar i form av bland annat bilar, släp och en flock djur så är de inte i någon nödsituation.

Makarna överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som konstaterar att paret har rätt till försörjningsstöd, som dock inte räcker till tandvård och tvättmaskin.

Men eftersom det inte framkommit vad deras egendom är värd, och den inte har tagits med i normberäkningen, så beslutar Förvaltningsrätten att Socialnämnden ska göra om utredningen och sen ta ett nytt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista