1 av 2
Gotlands hemvärnschef Anders Eckerberg visar nya bilar. Foto: Jonas Neuman / Sveriges Radio P4 Gotland
2 av 2
En av hemvärnets bilar från 1970-talet. Foto: Jonas Neuman / Sveriges Radio P4 Gotland

Nya bilar istället för begagnade till Gotlands hemvärn

1:46 min

Förut ärvde hemvärnet försvarets gamla bilar, men nu får de nya. De fyra första är redan på plats, och i de nya bilarna slipper soldaterna sitta på ett flak tillsammans med vapen och utrustning.

– Säkerheten är oerhört mycket bättre i det här fordonet, säger major Anders Eckerberg som är chef för Gotlandsbataljonen när han visar upp de nya bilarna för Radio Gotland.

Det luktar nybil i de fyra fabriksnya fyrhjulsdrivna minibussarna som står vid Hemvärnets lokaler på P18 området.

Hittills har de haft gamla terrängfordon från 1970-talet som de ärvt av öns numera nedlagda regementen. Där åker soldaterna på träbritsar på flaket, under ett kapell.

Gotlandsbataljonen har ungefär 400 hemvärnssoldater. Deras vapen, kläder och annan utrustning är redan i stort sett lika modern som hos försvaret i övrigt. Nu kommer turen till bilarna, de närmsta åren får hemvärnet på Gotland 20-25 nya bilar.

– Varje gång jag startar så startar den, jag behöver inte börja med att laga den, det är det bästa med de nya bilarna enligt Anders Eckerberg.

Men, det är alltså inga stridsfordon, och det är något han som tidigare pansarofficer saknar.

– För hemvärnet är det nog svårt med utbildning. Men självklart är jag för ett pansarförband på ön, säger Anders Eckerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista