Kassaapparat. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland.

Visbykrögare misstänks ha fifflat med kassaregister

Ägaren till den Visbyrestaurang som nu åtalas vid Gotlands tingsrätt för grovt bokföringsbrott alternativt försvårande av skattekontroll misstänks bland annat ha manipulerat med ett kassaregister. Krogägaren har enligt åtalet undanhållit betydande belopp för beskattning.

Restaurangägaren har redan tidigare granskats misstänkt för ekonomisk brottslighet och i somras förlorade restaurangen tillfälligt sitt alkoholtillstånd.

Nu åtalas krogägaren för att han inte ska ha bokfört eller skattat för intäkter på cirka 1 150 000 kronor under 2009. Enligt åklagaren Thomas Langrot, vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, ska brottet bedömas som grovt eftersom det handlar om så stora belopp och att restaurangens kassaregister ska ha manipulerats så att inregistrerad försäljning inte synts på tömningskvittona.

Restaurangägaren åtalas också för att det för 2012 saknas rapporter om bokförd försäljning på cirka 5,7 miljoner kronor och att kontanta betalningar på drygt en miljon inte bokförts löpande.

Åklagaren yrkar på näringsförbud i minst fem år för krögaren. Krögaren själv  nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista