Priset på jordbruksmark sjunker

Priset på åkermark sjunker på Gotland enligt Lantbrukarnas riksförbund. Nedgången ligger på 5-10 procent under 2013 jämfört med 2012. Priset styrs av markens bördighet och vilka grannar som är intresserade av att köpa mark vid tidpunkten för försäljning.

Antalet nyetableringar är väldigt få och lantbruken blir allt större, vilket gör att priset på åkermark kan variera stort, säger Jacob Wallin konsult vid Lantbrukarnas riksförbund.

Prognosen för 2014 spås att efterfrågan på åkermark kommer fortsättningsvis att vara stor med lokala avvikelser och där åkermarkens avkastning och alternativa användningsområden kommer vara viktiga faktorer i prissättningen.

LRF tror ändå på en balanserad marknad under 2014, med liknande priser som under 2013. Det säger Stefan Nypelius affärsrådgivare vid Lantbrukarnas riksförbund på Gotland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista