Regeringen vill släppa på biotopskyddet

Regeringen har i dag föreslagit till lagrådet att lantbrukare som aktivt brukar sin jordbruksmark ska få lättare att få dispens från det generella biotopskyddet.

Om brukandet av marken skulle upphöra kan följden enligt kunna bli att viktiga biotoper exempelvis naturbetesmarker, diken och våtmarker växer igen till skada för det artrika växt- och djurliv som finns där och som man vill värna.

Den nya bestämmelsen ska enligt landsbygdsdepartementet underlätta för jordbruket att få dispens från det generella biotopskyddet men utan att viktiga biotoper skadas.

- Jag är trött på att gå i skog och mark och se stenmurar bland sly och tät granskog. Jag vill ha öppna fält där blommor, insekter, växter och fjärilar kan växa, leva och frodas. Förslaget handlar om att rädda viktiga biotoper i odlingslandskapet, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

-   Regeringens förslag är bra och balanserat. Det ger lantbruket bättre möjligheter att utvecklas men slår också fast att biotopskyddets syften ska tillgodoses. I praktiken kommer det handla om att en lantbrukare som exempelvis behöver göra ett större håll i stenmur måste flytta den delen av stenmuren. Genom förslaget till ändrade regler kan vi bevara vårt vackra kultur- och jordbrukslandskap med såväl stenmurar som ett aktivt jordbruk, avslutar Gustaf Hoffstedt (M), riksdagsledamot ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".